Helsingin pitäjä - Vantaa 2022 on ilmestynyt!

Helsingin pitäjä - Vantaa 2022 on ilmestynyt!

Julkaistu 23.11.2021

Vuosikirjan teemana Ruotsin vallan aika Vantaalla

Vantaa-Seuran tuoreessa vuosikirjassa Helsingin pitäjä – Vantaa 2022 on pääaiheena Ruotsin vallan aika Vantaalla. Aihetta käsitellään muun muassa tarkastelemalla Vantaan keskiaikaa ja ruotsalaiskolonisaatiota, pitäjän suhdetta 30-vuotiseen sotaan, Pyhän Laurin kirkon hautalöytöjä, pitäjän saamelaisasutusta, Hämeenkylän kartanon arkeologisia kaivauksia sekä vanhoja karttoja. Vaikka painotus on Vantaassa, tarjoaa teos runsaasti tuoretta tutkimusta Ruotsin vallan ajan elämästä Suomenlahden rannikolla yleiselläkin tasolla.

Ruotsinvallan ajalla tarkoitetaan ajankohtaa 1200-luvulta aina Suomen sotaan eli vuoteen 1808 asti. Aihe voidaan nähdä jatkumona Helsingin pitäjä - Vantaa 2021 -kirjan kivikautta käsitelleelle teemalle.

  • Tällä kertaa liikutaan myös pitäjän rajojen ulkopuolella, kun kahdessa artikkelissa käsitellään pitäjäläisten tekemisiä muualla maailmalla. Mietitään missä Tallinnassa sinne keskiajalla muuttaneet pitäjän asukkaat asuivat ja missä päin Eurooppaa täältä lähteneet sotilaat kävivät taisteluja ja kaatuivat 30-vuotisessa sodassa 1600-luvulla, kertoo kirjan päätoimittaja Andreas Koivisto

Kirja on monipuolinen artikkelikokoelma, joka sisältää myös muita Vantaan ja Helsingin pitäjän historiaan ja ilmiöihin liittyviä kirjoituksia. Kirjassa käsitellään myös mm. Tikkurilan uutta ja vanhaa kirkkoa, Vantaan ravintolakulttuuria, Vantaan kaupunginosien nimiä ja Länsi-Vantaalla kuvattuja vanhoja suomalaisia elokuvia. Yksi artikkeli on omistettu Vantaa-Seuran historialle, sillä kuluva vuosi on Vantaa-Seuran 60-vuotisjuhlavuosi.

  • Juhlavuoden kirja on tähän mennessä pisin ja laajin julkaistu vuosikirja. Joka vuosi yllättää se historian määrä, mikä tähän alueeseen liittyy, sekä innostus saada tieto julki, ihastelee Koivisto.

Unohdetut vanhat kartat uudessa valossa

Kirjassa on julkaistu myös lähes unohdettuja 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun sotilaskarttoja pitäjän alueelta. Ruotsin suurvalta-ajan lopulla kartoitettiin eteläistä Suomea ja Helsingin pitäjästä laadittiin useita karttoja. Jussi Iltasen artikkelissa kerrotaan karttojen taustasta sekä niiden välittämästä kuvasta.

Kartat olivat painuneet unohduksiin Ruotsin sota-arkistoon. Vantaa-Seura tilasi kartat käyttöönsä ja on nyt julkaissut niitä kenties ensimmäistä kertaa Suomessa. Osana yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa Vantaa-Seura on tuonut kartat myös kaikkien nähtäville Vantaan kaupungin kartta-palveluun.

Kannessa karoliinien rumpalipoika

Kirjan huomiota herättävässä kannessa on karoliinien nuori rumpalipoika. Karoliinit olivat Ruotsin armeijan sotilaita kuninkaiden Kaarle XI ja XII ajalla 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alkupuoliskolla. Kannen maalauksen on tehnyt historiallisiin aiheisiin erikoistunut taiteilija Tom Björklund. Takakannessa on kuva pitäjää koskevasta sotilaskartasta, jota säilytetään Ruotsin sota-arkistossa.

Vasta ilmestynyt teos on järjestyksessään jo 54. Vantaa-Seuran julkaisu. Kovakantisessa ja nelivärisessä kirjassa on ennätykselliset 302 sivua. Kirjan päätoimittaja on Andreas Koivisto. Taitto on Marianne Kivimäen. Kirjan kustantajina toimivat Vantaan historiatoimikunta sekä Vantaa-Seura.

Yhdistyksen blogista voit lukea kirjan esipuheen. Esipuheessa päätoimittaja Koivisto nostaa esiin Vantaa-Seuran 60-vuotisjuhlavuoden, Ruotsin vallan ajan sekä uuden kotiseutuneuvoksen.

Kirjan hinta on 27 € (jäsenille 22 €). Kirjan voi tilata helposti Vantaa-Seuran nettisivujen putiikista tai lähettämällä sähköpostia: riina.koivisto@vantaaseura.fi. Yhden kirjan lähetys maksaa 5,90 €. Voit myös noutaa kirjan sovitusti.

Vuosikirja on myös myynnissä loppuvuoden tapahtumissa, kuten Vantaa-Seuran syyskokouksessa Raatikolla 8.12., Kartanon joulu-tapahtumassa Håkansbölen kartanolla 12.12. sekä Kirkonkylän joulu - tapahtumassa 18.12.

Kirjaa myyvät myös hyvin varustellut kirjakaupat sekä Pieni museopuoti Tikkurilan vanhalla asemalla, mutta jäsenhintaan teoksen saa vain Vantaa-Seurasta.

Vantaa-Seura