Helsingin pitäjä - Vantaa 2022

Helsingin pitäjä - Vantaa 2022

Helsingin pitäjä - Vantaa 2022

Hinta: 22,00 €

ALV 0%. Hintaan lisätään toimituskulut, jotka lasketaan kassalla.

Vuosikirjan teemana Ruotsin vallan aika Vantaalla

Vuoden 2022 vuosikirjan päätemaa, Ruotsin vallan aikaa Vantaalla, käsitellään muun muassa tarkastelemalla Vantaan keskiaikaa ja ruotsalaiskolonisaatiota, pitäjän suhdetta 30-vuotiseen sotaan, Pyhän Laurin kirkon hautalöytöjä, pitäjän saamelaisasutusta, Hämeenkylän kartanon arkeologisia kaivauksia sekä vanhoja karttoja.

Artikkeleissä liikutaan myös pitäjän rajojen ulkopuolella: Tapio Salmisen on asiakirjalähteiden avulla päässyt käsiksi siihen, missä Tallinnassa sinne keskiajalla muuttaneet pitäjän asukkaat asuivat. Tuuli Heinonen sekä Olli Bäcström puolestaan pohtivat, missä päin Eurooppaa Helsingin pitäjästä lähteneet sotilaat kävivät taisteluja ja kaatuivat 30-vuotisessa sodassa 1600-luvulla.

Ruotsinvallan ajalla tarkoitetaan ajankohtaa 1200-luvulta aina Suomen sotaan eli vuoteen 1808 asti. Aihe voidaan nähdä jatkumona edellisvuoden kivikautta käsitelleelle teemalle.

Kirja on monipuolinen artikkelikokoelma, joka sisältää myös muita Vantaan ja Helsingin pitäjän historiaan ja ilmiöihin liittyviä kirjoituksia. Kirjassa käsitellään myös mm. Tikkurilan uutta ja vanhaa kirkkoa, Vantaan ravintolakulttuuria, Vantaan kaupunginosien nimiä ja Länsi-Vantaalla kuvattuja vanhoja suomalaisia elokuvia. Yksi artikkeli on omistettu Vantaa-Seuran historialle, sillä kirjan julkaisuvuosi oli Vantaa-Seuran 60-vuotisjuhlavuosi.

Unohdetut vanhat kartat uudessa valossa

Kirjassa julkaistaan myös lähes unohdettuja 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun sotilaskarttoja pitäjän alueelta. Ruotsin suurvalta-ajan lopulla kartoitettiin myös eteläistä Suomea ja Helsingin pitäjästä laadittiin useita karttoja. Jussi Iltanen kertoo artikkelissaan karttojen taustasta sekä niiden välittämästä kuvasta. Kartat olivat painuneet unohduksiin Ruotsin sota-arkistoon. Vantaa-Seura tilasi kartat käyttöönsä ja on nyt julkaissut niitä kenties ensimmäistä kertaa Suomessa. Osana yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa Vantaa-Seura on tuonut kartat myös kaikkien nähtäville Vantaan kaupungin kartta-palveluun.

Kannessa karoliinien rumpalipoika

Kirjan huomiota herättävässä kannessa on karoliinien nuori rumpalipoika. Karoliinit olivat Ruotsin armeijan sotilaita kuninkaiden Kaarle XI ja XII ajalla 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alkupuoliskolla. Kannen maalauksen on tehnyt historiallisiin aiheisiin erikoistunut taiteilija Tom Björklund. Takakannessa on kuva pitäjää koskevasta sotilaskartasta, jota säilytetään Ruotsin sota-arkistossa.

Vasta ilmestynyt teos on järjestyksessään jo 54. Vantaa-Seuran kirja. Kovakantisessa ja nelivärisessä kirjassa on ennätykselliset 302 sivua. Kirjan päätoimittaja on Andreas Koivisto. Taitto on Marianne Kivimäen. Kirjan kustantajina toimivat Vantaan historiatoimikunta sekä Vantaa-Seura.

Yhdistyksen blogista voit lukea kirjan esipuheen. Esipuheessa päätoimittaja Koivisto nostaa esiin Vantaa-Seuran 60-vuotisjuhlavuoden, Ruotsinvallan ajan sekä uuden kotiseutuneuvoksen.

Helsingin pitäjä – Vantaa, Helsinge – Vanda 2022. Andreas Koivisto (toim.), 2021. Vantaa-Seura – Vandasällskapet ry ja Vantaan historiatoimikunta, 302 sivua. ISBN: 978-952-69598-1-8.

Vantaa-Seura