Tilausopastukset

Tilausopastukset

Vantaa-Seura järjestää erilaisia opastuksia, luentoja ja seminaareja ympäri vuoden yhteistyössä esimerkiksi Vantaan kaupunginmuseon, Vantaan Kyllin, Visit Vantaan ja Vantaan Aikuisopiston kanssa. Ajankohtaisista opastuksista, luennoista ja seminaareista löydät lisää tietoa Tapahtumat-sivulta. Tule mukaan ja uskalla antaa Vantaan valloittaa!

Vantaa-Seuralta voi myös tilata opastuksia tai luentoja, jotka räätälöidään ryhmälle sopiviksi, oli sitten kyse lapsista, nuorista tai aikuisista. Lisätiedot ja tilaukset: riina.koivisto(at)vantaaseura.fi, puh. 050 443 4040.

Teemaopastuksia Vantaalla tilauksesta

Haluatko tarjota esimerkiksi yrityksesi tai yhteisösi henkilökunnalle virkistävän kulttuurielämyksen Vantaalla? Vantaa-Seuran järjestämissä opastukssa voi valita valmiin, alla esitellyn opastuksen tai tarvittaessa räätälöimme opastuksen toiveiden mukaan. Saat meiltä palvelukseen ammattitaitoisen, Vantaan tuntevan oppaan.

Opastuksen kesto on noin yksi tunti. Suositeltava ryhmäkoko on noin max. 40 henkilöä, lasten kierroksella max. 25 henkilöä. Opastuksen hinta on 140 euroa (alv 0%). Koululaisryhmien opastuksissa (45 min.) on voimassa tarjous: 65 €/ryhmä.

Suositeltavia opastuskohteita Vantaalla ovat Helsingin pitäjän kirkonkylä (eri teemat mahdollisia), Vantaankosken alue, Tikkurilan alue ja Kartanonkoski-Backaksen alue.

Meiltä voit tilata oppaan myös Vantaan bussikierrokselle. Hinta määräytyy kohteiden ja kierroksen pituuden mukaan.

Vantaa vuosina 1917 ja 1918

Erikoisopastuksien teema liittyy Suomen itsenäisyyteen sekä vuoden 1918 tapahtumiin. Valittavissa on koko päivän bussiretki tai reilun tunnin mittainen opastus Kirkonkylässä.

Ensimmäinen maailmansota ja sen seuraukset ulottuivat monin tavoin Vantaalle, silloiseen Helsingin maalaiskuntaan. Linnoitustyöt ja kiinalaiset metsän raivaajat olivat uusi ja ihmeellinen asia. Venäjällä tapahtuneet vallankumoukset, yhteiskuntaryhmien välillä kasvanut epäluulo, pelko nälänhädästä sekä työttömyys ja todellinen puute elintarvikkeista ajoivat kansan kahtia.

Terrori ja muut julmuudet koskettivat myös maalaiskuntaa. Todellisilta sotatoimiltakaan ei vältytty, sillä osana Helsingin valtausta Kirkonkylän ja Tikkurilan välillä taisteltiin 12.-13.4.1918. Vastakkain olivat kouluttamaton punakaarti ja saksalaiset Itämeren divisioonan koulutetut sotilaat. Vallassa ollet punaiset kokivat hirvittävät tappiot.

Bussikierroksella katsellaan maisemia siitä näkökulmasta, miltä Vantaalla näytti sata vuotta sitten. Opas kertoo samalla ajan tapahtumista, taustoista ja seurauksista. Jaloittelut ovat Vantaankoskella, Kirkonkylässä ja Jokiniemen maatalouskoelaitoksella. Sään salliessa tutustutaan myös ensimmäisen maailmansodan aikaisiin linnoituksiin Länsisalmessa. Bussiretken vastuullinen järjestäjä on Astor Matkapalvelu ja opastuksesta vastaa Vantaa-Seura.

Kirkonkylä vuonna 1918 -opastuksella kerrotaan sisällissodan taustoista ja tapahtumista sekä sota-ajan arjesta erityisesti Helsingin pitäjän kirkonkylän näkökulmasta. Kirkonkylällä oli merkittävä osuus tapahtumissa juuri Tikkurilan taistelun aikaan. Opastuksella vieraillaan muun muassa hautausmaalla, kirkossa ja Kyläraitin varrella.

Opasvaraukset: riina.koivisto(at)vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4040

Kulttuurikävely Helsingin pitäjän kirkonkylässä

Vantaalla sijaitseva Helsingin pitäjän kirkonkylä on Helsingin seudun historiallinen vanha keskus, jonka sydämenä on keskiaikainen kivikirkko. Kylän läpi kulkee Kuninkaantienä tunnettu valtakunnan vanha pääväylä. Kyläraitin varrella on säilynyt useita vanhoja maalaistaloja. Kirkonkylässä sijaitsee myös kyläkoulu, joka on Suomen vanhin toiminnassa oleva koulu. Idyllinen Kirkonkylä on valtakunnallisesti suojeltu kokonaisuus.

Opastetulla kävelykierroksella kuullaan alueen historiasta ja kuljetaan kirkon ympäristössä sekä rakennushistoriallisesti arvokkaissa maisemissa ohi pappilan, kyläkoulun ja yhä asutun Kirkonkylän.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, venäjä ja suomalainen viittomakieli.

Keskiaikaa Kirkonkylässä

Keskiajalla, kun Suomi oli vielä osa Ruotsin valtakuntaa, erinomaiseen maa- ja vesireittien yhtymäkohtaan syntyi Helsingin pitäjän kirkonkylä. Vauras maalaiskylä oli alueen keskus ja sinne rakennettiin kivinen kirkko. Keskiajan voi vielä tavoittaa maisemassa.

Kierroksella kuullaan alueen historiasta ja paikalla suoritetuista arkeologisista kaivauksista. Tutustutaan kirkkoon, hautausmaahan ja pappilaan keskiaikaisesta näkökulmasta. Kävelyreitti kulkee läpi Kirkonkylän asuinalueen. Alueen talot ovat sijainneet samoilla tonteilla keskiajalta lähtien ja tonteista käytetään yhä niiden historiallisia nimityksiä.

Opastuskielet: suomi ja ruotsi

Puutarhaopastus Kirkonkylässä

Kirkonkylä on kauneimmillaan keväällä omenapuiden kukkiessa tai kesän alussa satojen syreenipensaiden violetissa ja tuoksuvassa huumassa. Pappilan puutarhan loistosta on jäljellä rauhaisa ja vehreä puisto. Kyläläisten omissa pihoissa kasvavat monet perinteiset puut, pensaat ja kasvit. Kyläläiset onnistuivat pelastamaan uudelleen elinvoimaiseksi vanhan runoilijanarsissin kannan.

Opastuskielenä suomi.


Lasten seikkailukierros vanhaan malliin

”Aikamatka keskiaikaan” – Lasten oma seikkailukierros Helsingin pitäjän kirkonkylässä

Lapsille tarkoitetulla rooliopastuksella ”Nimismiehen vaimo Sigrid” esittelee Kirkonkylää. Historiallisista lähteistä tunnettu Sigrid asui Helsingin pitäjässä 1500-luvulla. Silloin Kirkonkylässä oli kivinen kirkko ja hautausmaa, kylää halkoi valtakunnan tärkein kulkuväylä ja kylässä asui useita maata viljeleviä perheitä.

Opastetulla kierroksella annetaan ääni Sigridille, joka kertoo elämästä satojen vuosien takaisessa Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Yhdessä Sigridin kanssa lähdetään etsimään Kirkonkylästä nimismiehen kadottamia verorahoja.

Opastuskieli: suomi.


Vantaalla tehtävät bussikierrokset

Vantaa-Seura järjestää tilauksesta bussikierroksia Vantaalla. Räätälöimme kierroksen ryhmän toiveiden mukaan ja hinnasta sovitaan tapauskohtaisesti. Kierroksen tilaaja vastaa bussin ja kuljettajan varauksesta sekä mahdollisista sisäänpääsymaksuista.

Tässä toteutettuja esimerkkikierroksia:

”Itä-Vantaan kierros”

Bussikierroksella tutustutaan mm. Håkansbölen kartanoon, Sotungin kulttuurimaisemaan ja kalkkilouhoksiin. Kierros päättyy Kuusijärvelle. Kyseessä on puolipäiväkierros.

”Vantaata ristiin rastiin”

Kierroksella tutustutaan mm. Sotungin maalaismaisemaan, Håkansbölen kartanoon, Helsingin pitäjän kirkkoon ja Kirkonkylään sekä Vantaankosken alueeseen. Matkareitti kulkee läpi Vantaan ja matkalla opas kertoo Vantaan historiasta ja rakennuskulttuurista. Kokopäiväretki, johon voi liittää tutustumisia esimerkiksi sotunkilaisten taiteilijoiden ateljeisiin.

”Kuninkaantie Vantaalla”

Kuninkaantie oli vanha Turun ja Viipurin välinen maantie. Väylä kulki läpi Vantaan ja osia vanhasta tiestä on säilynyt tähän päivään saakka. Jotkut osuudet ovat täysin kadonneet, mutta toisia osuuksia on asfaltoitu ja toiset ovat muuttuneet kapeiksi poluiksi. Kokopäiväretkellä kuljetaan vanhan tien linjausta pitkin Espoon rajalta Sipoon rajalle. Reitin varrella nähdään kestikievareita, kartanoita, keskiaikaisia kylän paikkoja ja muita rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Vantaa-Seura