Kirkonkylän joulussa valmistaudutaan juhlaan

Julkaistu 29.11.2021

Jo ennen varsinaista tapahtumaa, kello 11, kuullaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) tietokirjailija Marjut Hjeltin luento aiheesta” Mistä tuntee joulun - tuttujen joulutapojen taustaa.” Hjeltin luennolla käsitellään sitä, miten talonpoikaisyhteiskunnan jouluun kuuluneet tavat ovat siirtyneet nykyisiin jouluperinteisiin. Lasten jou­lulauluja lauletaan kello 12 kirkossa, rajoitetulla osanottajamäärällä voimassa olevien koronarajoitusten vuoksi. Perheen pienimmille on ohjelmassa myös askartelua ja vetokoira-ajelua, minkä lisäksi voi kurkata Hertta-kirkonrotan joulukotiin.

Pappilan puistossa on myynnissä muun muassa käsitöitä ja herkkuja. Päivän mittaan Vantaa-Seura tekee jouluisia Kirkonkylä-opastuksia (klo 12 ruotsiksi, klo 13 ja 14 suomeksi) ja yhdistyksen kahviossa Pakarituvalla on myynnissä joulutorttuja, glögiä sekä kahvia. Kello 14 kirkossa on kuultavissa BRQ Vantaa Festivalin joulukonsertti, johon on vapaa pääsy. Kello 15 esitellään uuttaa eMuseo - Kirkonkylän mobiiliopasta. Makasiinirakennuksessa toimiva Kotiseutumuseo pitää ovensa auki tapahtuman ajan.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä Tikkurilan seurakunta ja Vantaa-Seura, jotka ovat tottuneet järjestämään alueella yhdessä myös esimerkiksi vuotuista Helsingan keskiaikapäivää.

• Samoin kuin se, sopii tämäkin tapahtuma kaiken ikäisille. Tapahtumassa tuodaan jälleen esiin alueen historiaa sekä joulunviettotraditioita nyt sekä ennen, kuvailee Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist Tikkurilan seurakunnasta.

Jouluvalmistelut muuttuvat

Melkein 570 vuotta vanhan kirkon seuduilla joulutraditiot ovatkin pitkät. Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto sanoo, että verrattuna nykyaikaan, ennen joulua valmisteltiin hartaasti ja sitä rytmittivät totutut perinteet.

• Jouluvalmistelut aloitettiin ensimmäisenä adventtina ja valmista piti olla Tuomaan päivänä. Kaikki tehtiin itse ja raaka-aineet saatiin omalta pellolta ja metsästä, olihan kirkonkylä täyttä maaseutua. Nykyään voimme ostaa joulun kaupasta koristeineen ja ruokineen, vaikka varmasti monessa perheessä jouluvalmistelut ovat tänäkin päivänä tärkeä osa juhlaan valmistautumista.

Koivisto huomauttaa, että valmisteluihin voi helposti nykyaikana sekoittua odotuksen lisäksi myös stressiä, kun työ ja harrastukset kilpailevat ajasta ja suunniteltu piparkakkutalo tai joulukranssi jääkin askartelematta. Hän toivoo, että Kirkonkylän joulun voisi toimia myös osana jouluun valmistautumista.

• Voi unohtaa joulun kiireet kuunnellessa musiikkia, nauttiessa ohjelmanumeroista ja tunnelmasta. Kaiken kukkuraksi markkinoilta voi hankkia leivonnaisia joulupöytään sekä käsityöläisten valmistamia lahjoja - sitä kranssia unohtamatta.

Tapahtumaa tukevat Vantaan kaupunki, Helsingestiftelsen sr., Uudenmaan rahasto ja BRQ Vantaa Festival. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Ohjelma:

Pyhän Laurin kirkossa (koronapassi vaaditaan)

ennakkoon klo 11.00 Mistä tuntee joulun? – Marjut Hjeltin luento jouluperinteistä

12.00 Lasten kauneimmat joululaulut

14.00 BRQ Vantaan joulukonsertti – Angeles del cielo

Tapulissa Hertta kirkonrotan joulukoti

Pappilan puistossa

12.00 alkaen ohjelmalliset joulumarkkinat, joiden ohessa musiikkiesityksiä, vetokoira-ajelua ja pakarituvalla lasten jouluaskartelua (pakarituvalla max. 20 hlöä kerrallaan)

Kirkonkylän jouluopastukset, lähtö hautausmaan portilta

12.00 ruotsiksi

13.00 suomeksi