Tällä viikolla juhlitaan Kekriä Tikkurilan alueella - tervetuloa mukaan!

Julkaistu 31.10.2022

Kekri on perinteinen suomalainen syysjuhla, jota vietettiin alun perin sadonkorjuutyön valmistumisen ja työvuoden päätöksen kunniaksi. Juhlissa oli tapana nauttia satokauden antimia, kertoa tarinoita, leikkiä, laulaa, hassutella ja ennustaa tulevan vuoden tapahtumia.

Vanhoihin kekriperinteisiin kuului myös naamioituminen. Kekrinä mies saattoi pukeutua naisten vaatteisiin ja nainen miehen vaatteisiin tai sitten leikiteltiin pukeutumalla kekripukiksi tai kekrittäreksi (nimitykset vaihtelevat murrealueen mukaan). Kekripukin yllä oli usein nurinpäin käännetty turkki, johon oli ripustettu kiliseviä kapistuksia, lusikoista tai keritsimistä tehdyt sarvet sekä tuohinaamari. Kekrittäret pukeutuivat valkoisiin vaatteisiin ja peittivät kasvonsa harsolla tai paperilla.

Nykyään Halloween ja siihen liittyvät pukujuhlat ovat kenties vieneet suurimman huomion pois perinteisestä kekrijuhlasta, mutta Tikkurilassa kekriä vietetään tänä vuonna oikein isosti! Luvassa on monipuolista ohjelmaa, jonka järjestäjinä ovat Vantaan kaupungin lisäksi monet muut eri toimijat. Myös Vantaa-Seura ja kotiseututalo Påkas ovat mukana juhlissa järjestämällä perjantaina 4.10. klo 10 kekrijuhlat perheen pienimmille, avoimet ovet kotiseututalolla klo 16-18 sekä historiakävelyn Påkaksesta Tikkurilan Jokirantaan klo 17.

Tikkurilan Jokirannan kekrijuhlan koko ohjelma löytyy täältä!