Kesän historiakävelyillä kotikaupunki tutuksi

Kesän historiakävelyillä kotikaupunki tutuksi

Julkaistu 18.5.2024

Vantaalta löydät vastakohtia ja kaupungin monikerroksisesta historiasta löytyy herkullisia tarinoita kivikaudelta katutaiteeseen ja kartanoiden loistoon.

Historiakävelyjä järjestetään tänä vuonna lähiö- ja kartanokohteilla eri puolilla Vantaata. Tervetuloa tutustumaan 50-vuotiaaseen Vantaaseen!

Lippu kierrokselle maksaa 10 €. Maksu paikan päällä käteisellä tai kortilla. Kierrokset ovat ilmaisia Vantaa-Seuran jäsenille. Noin tunnin mittaisten kierrosten oppaina toimivat Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon asiantuntijat. Uskalla antaa Vantaan valloittaa!

Kierrokset järjestetään yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, Visit Vantaan ja Vantaa-Seuran kanssa. Opastukset ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Vantaan historiakävelyt kesällä 2024

ti 28.5. klo 17.30 Hämeenkylän kartano
Vantaalla riittää kartanoita ja kartanoilla tarinoita. Hämeenkylän kartanossa näkyy itse Engelin kynänjälki ja vaikka päärakennusta ei olekaan niin onhan kuitenkin käyttämätön keisarillinen käymälä.

Lähtöpaikka: Hämeenkylän kartanoravintolan edusta, Tavastkullantie 9.

ti 4.6. klo 17.30 Historian havinaa hautausmaalla – Pyhän Laurin kirkon hautausmaan vanha puoli
Kierroksella tutustutaan Pyhän Laurin kirkon hautausmaan vanhaan osaan. Vehreästä puistosta löytyy hautakiviä yli 200 vuoden ajalta. Hautausmaan muistomerkkien avulla tulee Vantaan historia esille ainutlaatuisella, kiehtovalla tavalla. Opastuksella kävellään vain hyvin lyhyitä matkoja, joten suosittelemme opastusta myös vähemmän vetreille historianystäville.

Lähtöpaikka: Pyhän Laurin kirkon hautausmaan aidan kupeesta, Kirkkotie 45.

ma 10.6. klo 17.30 Övre Nybackasta Vantaankoskelle
Kestikievari Övre Nybackasta löytyy yksi Vantaan parhaiten säilyneistä talonpoikaiskokonaisuuksista. Kävelemme Övre Nybackasta maalaismaiseman läpi Vantaankoskelle, jonka kuohuja ovat katselleet niin kivikautiset kannibaalit, teollisuuden väki kuin pitäjän koululaisetkin, puhumattakaan lukuisista Kuninkaantien matkalaisista. Kuohuvan kosken partaalla kuulet myös Vantaan nimen tarinan.

Ennen kävelyä kello 17.00–17.30 Övre Nybackassa on avoimet ovet ja voit vapaasti tulla tutustumaan yli 200-vuotiaan entisen kievarin tiloihin ja mahdollisuuksiin.

Lähtöpaikka: Övre Nybackan päärakennuksen edusta, Nybackankuja 4.

ke 12.6. klo 17.30 Kuninkaantie – kärrypolusta valtaväyläksi
Kuninkaantie, Suuri Rantatie… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Opastus johdattaa kuulijat satojen vuosien taakse, jolloin Kuninkaantie oli pelkkä rapainen kärrypolku mutta jo tuolloin tärkeä yhdysside valtakunnan osasta toiseen. Tien merkitys on ollut suuri eteläisen Suomen kehitykselle viime vuosisadalle saakka. Kirkonkylässä voi yhä kulkea hetken matkaa tien alkuperäisellä reitillä ja tuntea historian havinaa jalkojensa alla!

Lähtöpaikka: Kirkkotie 45, hautausmaan aidan kupeesta.

ti 18.6. klo 17.30 Koivukylä: Kampakeramiikasta kompaktikaupungiksi
Kierroksella selviää, miten kampakeramiikka, sielunmessut, sota ja kompaktikaupunki-ideologia liittyvät Koivukylään. Etsimme oikeaa Koivukylää Rekolanojan molemmin puolin.

Lähtöpaikka: Koivutori, Hakopolku 2.
Vantaan kaupunginmuseo tuottaa Koivukylän kierroksen ja se on kaikille ilmainen.

ke 26.6. klo 17.30 Tikkurilan kuntakeskuksesta Påkakseen
Rautatie teki Tikkurilasta keskuksen, joka houkutteli tehtaita Keravanjoen varteen. Uuden ilmeen saaneesta Tikkurilasta löytyy myös rakennusperinnön kerroksellisuutta. Retki alkaa kaupungintalolta ja kuljemme modernin ja vanhan Tikkurilan sekä jokirannan läpi kohti Kuninkaalaa. Kierroksen päätteeksi on mahdollista osallistua yhteislauluiltaan Kotiseututalo Påkaksessa.

Lähtöpaikka: Vantaan kaupungintalon edusta, Asematie 7.

ti 2.7. klo 17.30 Katrinebergin kartano: Rälssisäteristä kansalaistoiminnan keskukseksi
Knapbackan tilan nimi muuttui Katrinebergiksi yli 200 vuotta sitten tapaturmaisesti hukkuneen Catarina-emännän takia. Katrinebergin vanhaa kartanoa ympäröi ainutlaatuinen terassipuutarha ja vuodet ovat tuoneet vierelle sairaalan ja kunnalliskodin.

Lähtöpaikka: Katrinebergin kartanon edusta, Katriinankuja 5.

Ke 17.7. klo 17.30 Håkansbölen kartano
Jugendkartano Håkansböle on arkkitehtuurin helmi. Historiaa havisevaa kartanoa ympäröi myös hoidettu puisto. Kartanon ulkorakennuksen on viime vuosina remontoitu vanhaan loistoonsa ja niistä löydät Vantaan kaupunginmuseon näyttelyn sekä lastenkulttuurikeskuksen.

Lähtöpaikka: Håkansbölen kartanon edusta, Kartanontie 1.
Vantaan kaupunginmuseo tuottaa Håkansbölen kierroksen ja se on kaikille ilmainen.

to 1.8. klo 17.30 Korson monet kasvot
Korsossa on aina sattunut ja tapahtunut. Korsolla on yli satavuotias historia yhtenä Vantaan ensimmäisistä pientaloesikaupungeista. Korson monet kasvot paljastuvat kaduilla ja rakennuksissa, jotka kertovat niin sodan kauhuista kuin elämisen arjesta.

Lähtöpaikka: Monitoimikeskus Lumon edusta, Urpiaisentie 14.
Vantaan kaupunginmuseo tuottaa Korson kierroksen ja se on kaikille ilmainen.

ke 7.8. klo 17.30 Kivistö – Öljylamppukylästä asuntomessualueeksi
Kivistössä on vuosien saatossa odotettu niin sähkön saapumista kuin kauppakeskusta, mutta mitä muuta on Kehäradan aseman ympärillä kasvava kaupunginosa?

Lähtöpaikka: Beer&Café Solmu, Jaspiskuja 5.

ti 13.8. klo 17.30 historiakävely ja luontoretki Håkansbölen kartanolle

Håkansbölen kartanopuisto on muodostunut satojen vuosien aikana ainutlaatuiseksi puiden ja kasvien kokonaisuudeksi. Kauneutensa lisäksi puisto tarjosi hyödyllisiä antimia marjapensaista, hedelmäpuista ja ryytitarhasta. Opastuksella tutustutaan puiston lisäksi Håkansbölessä viljeltyihin viljoihin ja ympäröivään luontoon.

Retki on suunnattu erityisesti lapsiperheille ja tutkimme opastuksen lomassa myös lähiluontoa. Kävelykierros on kaikille ilmainen ja se toteutetaan yhteistyössä Vantaan luontokoulun kanssa.

Lähtöpaikka: Håkansbölen kartanon edusta, Kartanontie 1.

ma 19.8. klo 17.30 Soiva Kirkonkylän kulttuurikävely

Helsingin pitäjän kirkonkylä on pääkaupunkiseudun vanha keskus sydämenään keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko. Kivikirkon ympäriltä löydät rakennuksia kuudelta eri vuosisadalta sekä suojellun, mutta asutun ja elävän raittikylän. Kierroksella tutustutaan kylän vuosisataiseen historiaan sekä äänimaailmaan. Erikoisoppaana toimii kansanmuusikko Amanda Kauranne.

Lähtöpaikka: Kirkkotie 45, hautausmaan aidan kupeesta.

Muutokset sarjaan mahdollisia.

Vantaa-Seura