Historiaretki Tallinnaan ja Padiseen

Historiaretki Tallinnaan ja Padiseen

Julkaistu 6.4.2023

Tallinnassa kuljemme keskiaikaisen kaupungin muurien sisäpuolella muinaisten vantaalaisten jalanjäljissä. Dosentti Tapio Salminen kertoo, missä historiallisista lähteistä tunnetut pitäjäläiset asuivat ja mitä vanhat asiakirjat kertovat heidän elämästään. Kävelyn jälkeen siirrymme muurien ulkopuolelle ja vierailemme Merimuseon näyttelyssä “Viikingit ennen viikinkejä”. Yhdistyksen puheenjohtaja, arkeologi Andreas Koivisto oli paikalla Salmessa, kun kaivauspaikalta paljastui erinomaisesti säilyneet jäänteet Saarenmaan taistelussa kuolleista, veneisiinsä haudatuista viikinkisotureista. “Se on ollut yksi erityisimmistä hetkistä urallani”, kuvaili Koivisto. Nyt pääsemme yhdessä tutustumaan Merimuseon näyttelyyn Salmen viikinkisotureista.

Sunnuntaina tutustumme Padisen keskiaikaiseen linnaluostariin. Vantaan kaupunginmuseon arkeologit olivat vuosina 2010–2012 mukana tutkimassa luostarin raunioita ja kuulemme tutkimusten tuloksista. Padise liittyy läheisesti Vantaaseen myös sen takia, että luostarin munkeille luovutettiin Vantaanjoen lohenkalastusoikeudet vuoden 1351 asiakirjassa.

Tervetuloa mukaan tälle ainutlaatuiselle retkelle, jonka eritysoppaina toimivat historioitsija, dosentti Tapio Salminen, arkeologi Andreas Koivisto sekä Padisessa Õnne Rüütel. Varaa paikkasi pian (jenni.sahramaa@vantaaseura.fi), sillä paikkoja on rajoitetusti!

Lauantai 20.5.

7.00 Lähtö Tikkurilasta, Hotelli Vantaan ja kaupunginmuseon kupeesta, Hertaksentie 1

7.20 Lähtö Martinlaaksosta, linja-autoasemalta, Kivivuorentie 4

7.45 Länsisatama

9.00 Laiva lähtee Helsingistä, Eckerö Line

10.00 Buffet-aamiainen

11.15 Saapuminen Tallinnaan

12.00–13.30 Keskiajan vantaalaiset Tallinnassa, kiertokävely Tallinnan vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Oppaana historioitsija, dosentti Tapio Salminen

14.00–16.00 Tutustuminen ja opastus Merimuseon näyttelyyn, joka kertoo Salmen viikinkiaikaisista venehautauksista

Klo 16 jälkeen majoittuminen, Hestia Hotel Susi

Illalla yhteinen illallinen ja ostosmahdollisuus Ülemisten kauppakeskuksessa

Sunnuntai 21.5.

Hotelliaamiainen

9.30 Jüriöön nousun ja sodissa taisteluissa eri puolilla kuolleiden virolaisten muistomerkki, Sõjamägi

10.00 Lähtö kohti Padisea

11.30 Tutustuminen Padisen linnaan ja Ristin kirkkoon

14.00 Lähtö Padisesta Keilaan

14.30 Lounas Keilassa, Ravintola Scottish House

16.00 Lähtö Keilasta kohti Tallinnaa

18.30 Laiva kohti Helsinkiä

21.00 Paluu Helsinkiin ja bussi vie matkalaiset Martinlaaksoon ja Tikkurilaan

Retken hinta sisältää laivaliput, majoittumisen kahden hengen huoneissa, kaikki opastukset ja sisäänpääsyliput sekä ohjelmassa mainitut ruokailut. Matkan hinta on jäsenille 295 € ja muille 325 €. Lisämaksu yhden hengen huoneesta 50 €. Retkeläisiä ei ole vakuutettu matkanjärjestäjän toimesta, joten suosittelemme matkavakuutuksen ottamista. Pidätämme oikeuden matkaohjelman tai aikataulun pieniin muutoksiin.

Retkelle on jo kerätty alustavia ilmoittautumisia, mutta tilaa on vielä. Nyt toivomme sitovat ilmoittautumiset Jennille 20.4. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa puhelinnumero, syntymäaika, mahdollinen erikoisruokavalio sekä se, tuleeko kyytiin Tikkurilasta vai Martinlaaksosta. Mikäli ilmoittaa kerralla useampia henkilöitä, myös heiltä tarvitaan samat tiedot. Maksuohjeet toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostitse.

Tervetuloa mukaan!

Vantaa-Seura