Helsingin pitäjä – Vantaa 2021

Helsingin pitäjä – Vantaa 2021

Helsingin pitäjä – Vantaa 2021

Hinta: 20,00 €

ALV 0%. Hintaan lisätään toimituskulut, jotka lasketaan kassalla.

Voidaan pitää suoranaisena ihmeenä, että kivikautta ei ole jo aiemmin nostettu kirjan teemaksi. Vantaalta löytyy pitkä ja maineikas sekä harvinaisen hyvin tutkittu kivikautinen historia. Kirjan tutkimukset ovat huomattava lisä myös koko Suomen kivikautiselle tutkimukselle - julkaisussa on siis luettavaa niin Vantaan asukkaille kuin tutkijoillekin!

Kahdessa artikkelissa paneudutaan Jokiniemen alueen savi-idoleihin ja niiden paljastamiin uskomuksiin sekä kontakteihin Itämeren alueella. Hakkilan Brunabergetin varhaisen kivikauden kaivauspaikan sekä Stenkullan kampakeraamisen ajan arkeologisten kaivausten mielenkiintoiset tulokset julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Lisäksi kirjasta voi lukea Myyrmäen Jönsaksen haudoista ja kivikauden lopun uskomuksista.

Teoksen laajan kivikautisen osion lisäksi kirjasta voi lukea muun muassa Suuresta Pohjan sodasta, muistoja toisesta maailmansodasta, Hämeentien kehityksestä, Vantaan kaupunginosien nimistä, elokuvista Voutilassa, Mårtensbyn myllystä ja Malmin hautausmaan perustamisesta.

Kirjan huomiota herättävässä kannessa on Jokiniemen savi-idoleista innoituksen saanut, kampaleimoin tatuoitu kivikauden Vantaan asukas. Kannen maalauksen on tehnyt historiallisiin aiheisiin erikoistunut taiteilija Tom Björklund.

Vasta ilmestynyt teos on järjestyksessään jo 53. Vantaa-Seuran kirja. Kovakantisessa ja nelivärisessä kirjassa on ennätykselliset 287 sivua. Kirjan päätoimittaja on Andreas Koivisto. Taitto on Marianne Kivimäen. Kirjan kustantajina toimivat Vantaan historiatoimikunta sekä Vantaa-Seura.

Yhdistyksen blogista voit lukea kirjan esipuheen. Esipuheessa päätoimittaja Koivisto nostaa esiin Vantaan huippuhienon kivikautisen menneisyyden lisäksi yhdistyksen 60-vuotisjuhlavuoden sekä menneen, koronan sävyttämän toimintavuoden.

Myös Suomen Kotiseutuliiton sivuilla on teoksesta Lassi Saressalon esittely.

Helsingin pitäjä – Vantaa, Helsinge – Vanda 2021. Andreas Koivisto (toim.), 2020. Vantaa-Seura – Vandasällskapet, 287 sivua. ISBN: 9789526784885.

Vantaa-Seura