Vantaa-Seura 60-vuotta

Julkaistu 15.10.2021

Vantaa-Seura perustettiin 15.10.1961 nimellä Helsingin pitäjän kotiseutu- ja museoyhdistys – Helsinge hembygds- och museiförening r.y. Yhdistyksen synnyn taustalla oli kasvanut kiinnostus kotiseudun historiaan sekä halu perustaa maalaiskuntaan oma kotiseutumuseo.

Vuosikymmenten aikana sekä maalaiskunta että yhdistys on vaihtanut nimeään pariinkin otteeseen. Lopulta kotiseutumuseo syntyi toisin voimin Helsingin pitäjän kirkonkylään, mutta kotiseututyö on aina ollut yhdistyksen toiminnan perusta.

Yhdistyksen toiminta on liittynyt ajan tarpeisiin. Ensimmäisiä hankkeita olivat kotiseutuelokuvan aikaansaaminen sekä julkaisutoiminnan käynnistäminen.

Kotiseutuelokuva syntyi ja vuonna 1963 julkaistiin jo ensimmäinen kotiseutulehtinen, Helsingin pitäjä 1963. Lehtinen kehittyi kirjaksi ja sitä on julkaistu vuosikirjana vuodesta 1980 alkaen. Tänä päivänä vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa on arvostettu paikallishistoriajulkaisu.

Yhdistyksen tärkeänä tehtävä on ollut aina luoda yhteistä Vantaa-henkeä ja Vantaa-identiteettiä sekä juurruttaa vantaalaisia kotikaupunkiinsa. Kotikulmien tunteminen lisää niissä viihtymistä sekä hyvinvointia.

Vuosikirja on yhä tärkeä osa toimintaamme, mutta niin ovat myös erilaiset tilaisuudet, joilla tuomme esiin pitäjän historiaa. Sellaisia ovat esimerkiksi luennot, opastukset, retket sekä isommat tapahtumat kuten myllyillat, muinaispuistopäivä ja Helsingan keskiaikapäivä.

Yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa on juhlistettu tänä vuonna erilaisilla pienemmillä yleisötapahtumilla. Kivikausimuraalin maalaus Myyrmäen Löydöstielle sekä Vantaa-villapaita ovat yhdistyksen juhlavuoden hankkeita. Vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa 2022 ilmestyy marraskuussa 2022. Syksyksi suunniteltu juhlaseminaari pyritään järjestämään keväällä 2022.

Tue meitä, jos haluat toimintamme jatkuvan aktiivisena! Teet sen helpoiten liittymällä jäseneksi tai tilaamalla ja ostamalla tuotteitamme, vuosikirjaa sekä Vantaa-sarjan teetä.

Kiitos!