Vantaan historian etäluentosarja

Julkaistu 3.2.2023

Vantaa-Seura järjestää jälleen kaikille avoimen Vantaan historiaan syventyvän etäluentosarjan. Luennot järjestetään Teamsissa. Luennoille voi osallistua suoraan nettisivulta löytyvällä linkilla tai linkin voi pyytää omaan sähköpostiin osoitteesta riina.koivisto at vantaaseura.fi. Kukin luento kestää noin tunnin. Luentosarja on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Kevään luento-ohjelma

Ti 21.2. klo 18 Arkeologi Andreas Koivisto: Kuninkaantie Vantaalla – kärrypolusta valtaväyläksi

Vantaata halkoo Kuninkaantienä tunnettu muinainen valtatie, jota aikalaiset kutsuivat Suureksi Rantatieksi. Pitkään tie oli vain rapainen ratsupolku, sitten kärrytie ja nykyään paikoin asfaltoitu maantie. Tie on ollut tärkeä yhdysside kylästä kylään ja valtakunnan osasta toiseen. Luennolla kuullaan tien historiasta, reitistä ja sen varrelta sattuneista tapahtumista. Entä mikä on tien merkitys vantaalaisille tänään ja tulevaisuudessa?

Osallistumislinkki: Liity kokouksen napsattamalla tästä

Ti 14.3. klo 18 Käsityömestari Mervi Pasanen: Mitä päälle keskiajalle? Alkuperäislähteistä elävöitysvaatteisiin 

Keskiajan pukuihin perehtynyt käsityömestari Mervi Pasanen kertoo keskiaikamarkkinoille sopivista puvuista. Miten valita omaan pukuun sopivat materiaalit ja mallit? Luennolla näet esimerkkejä keskiajan pukeutumisesta eri aikoina ja eri yhteiskuntaluokissa. Entä mitä lähteitä keskiaikapuvun suunnittelussa voi hyödyntää? Luento antaa hyvän pohjan oman puvun suunnitteluun kesän tapahtumiin, kuten Helsingan keskiaikapäivään.

Osallistumislinkki: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Ti 4.4. klo 18 Tietokirjailija Jussi Iltanen: Vantaa puna-armeijan kartoilla

Neuvostoliitto pyrki järjestelmällisesti laatimaan armeijansa käyttöön tarkkoja karttoja muusta maailmasta, eikä Vantaakaan jäänyt ilman omia karttoja katuineen ja rakennuksineen. Tietokirjailija Jussi Iltanen on tutkinut ainutlaatuisia karttoja puna-armeijan salaisista arkistoista, ja käsittelee luennollaan muun muassa sitä, mitä lähteitä karttojen laatimiseen on käytetty.

Osallistumislinkki: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Näkymä Voutilan eli Brutubyn Kirkkokalliolta luoteeseen. Kallion alapuolella, kuvan keskellä kulkee Kuninkaantie ja Vantaanjoki. Kuva: Astrid Nurmivaara / Vantaan kaupunginmuseo.

Kuva: Astrid Nurmivaara / Vantaan kaupunginmuseo

Vantaa-Seura