Helsingin pitäjä 2015

Hinta: 10,00 €

ALV 0%. Hintaan lisätään toimituskulut, jotka lasketaan kassalla.

Vuoden 2015 vuosikirja on tuttuun tapaan jaettu eri teemojen mukaisiin osiin: Tutkimuksia, Vantaan teollisuus, Vantaan maisemissa, Minun Vantaani, Monikulttuurinen Vantaa, Heureka, Tapahtui Vantaalla sekä Lyhyesti.

Tutkimuksia -osassa paneudutaan Vantaalla tehtyyn tutkimukseen arkeologian ja historian saralla. Vantaan Mårtensbyn Lillaksen arkeologisista tutkimuksista kirjoittaa tutkimusten johtaja Andreas Koivisto kun taas kotiseutuneuvos Tero Tuomisto valottaa Pukinmäen kartanon vaiheita. Lisäksi kerrotaan 50-vuotiaiden Vantaan musiikkiopiston ja Kehä III:n historiasta sekä Vantaan kaupungin historiatoimikunnan toiminnasta. Kivistön asuntomessujen häämöttäessä tulevaisuudessa on hyvä muistella Varistossa 1977 järjestettyjä messuja.

Vantaan teollisuus -osiossa saadaan tietoa mm. Tikkurila Oy:n tehdaspalokunnasta, Fazerilan historiasta sekä Leinikkitie 19:n kiinteistön toiminnasta. Perinteiseen tapaan vuosikirja sisältää luettavaa myös ruotsiksi. Tällä kertaa aiheena on Hanabölen Lillpetaksen riihi, josta löytyi kunnostuksen yhteydessä viesti menneisyydestä. Vantaan maisemissa sisältää lisäksi artikkelit Vantaan kivistä ja kallioista sekä Myyrmäen kirkosta. Minun Vantaani sisältää artikkelit Vantaan kehittäjästä Erkki Rantalasta, oopperalaulaja ja pappi Esa Ruuttusesta sekä Tikkurilan Työväenyhdistyksen kisälleistä.

Uutena aiheena vuosikirjassa käsitellään monikulttuurista Vantaata inkerinsuomalaisten ja museon monimuotoisuusosaamisen näkökulmasta. Heurekan näyttelytoiminnan vaiheista kirjoittaa Kati Tyystjärvi. Kirjan loppuun on koottu kuluneen vuoden tärkeimpiä tapahtumia Vantaalla sekä muita lyhyitä katsauksia.

Julkaisusta on myös Ritva Lantzin tuore arvostelu vuodelta 2020, joka kannattaa lukea!

Helsingin pitäjä 2015. Jukka Hako (toim.) 2014. Vantaa-Seura—Vandasällskapet ry, 232 sivua. ISBN: 978-952-67848-1-6.

Helsingin pitäjä 2015 sisältö:

Tutkimuksia

Andreas Koivisto
Vauras talonpoikaistila
Vantaan Mårtensbyn Lillaksen arkeologiset tutkimukset

Tero Tuomisto
Ratsusotilaan jäljillä
Pukinmäen kartanon vaiheita

Jussi Iltanen
Vantaan 50-vuotias valtasuoni
Kehä III:n synty ja kehitys

Leena Marsio
Vantaan musiikkiopisto – 50 vuotta musiikin iloa!

Risto Koivunoksa – Timo Tiihonen
Uutuuksia pientaloihin
Vantaan asuntomessut Varistossa vuonna 1977

Lauri Leppänen