• Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Facebook
  • Yhteystiedot
  • Liity jäseneksi
  • Jäsenille
  • Uutiset

Main navigation

  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Toiminta
  • Julkaisut

Vantaa-seura

Vantaa-Seura – Vandasällskapet ry

Uutiset

21.4.2018

Mitä Helsingin pitäjä vuosikirjat sisältävät?

Vantaa-Seuran julkaisee kotiseutukirjallisuuden joukossa ainutlaatuista vuosikirjaa. Kirja tallentaa kirjoituksillaan kotiseutumme tapahtumia ja perinteitä menneiltä ajoilta aina nykypäivään asti. Ensimmäinen lehtinen ilmestyi vuonna 1963 ja julkaisu muuttui vuosikirjaksi vuonna 1980. Tämän vuoden kirja, Helsingin pitäjä – Vantaa 2018, on järjestyksessään jo 50.

Mitä nämä historiakirjat sitten sisältävät ja mistä tiedän, mistä kirjasta löydän juuri minun asuinaluettani tai mielenkiintoani koskettavia artikkeleja?

Kunkin vuosikirjan sisältö on erilainen ja monipuolinen. Ajallisesti tutkimukset ulottuvat kivikaudelta nykypäivään ja aihepiirejä ovat mm. rakennuskulttuuri, elinkeinoelämä ja teollisuus, liikenne, yhdistyselämä, kunnalliselämä, luonto, henkilökuvaukset ja eri kylien sekä kaupunginosien historiat. Vuosikirjoista on koottu useita bibliografioita ja ne löytyvät nettisivuiltamme kohdasta Julkaisut.

Sivuille on lisätty tuorein bibliografia, johon on koottu julkaisut alueittain. Samasta bibliografiasta löytyvät myös kaikki muutkin sarjamme artikkelit. Bibliografiaan pääsee tästä linkistä: Helsingin pitäjä 1963-2018

Kirjoja voi myös tilata nettisivujemme tilauslomakkeen kautta: http://vantaaseura.fi/tilauslomake/ tai lähettämällä sähköpostia riina.koivisto@vantaaseura.fi. Myymme kirjoja alkaen 2 €/ kpl. Osa vuosikerroista on loppuunmyyty. Vuosikirjoja löytyy kattavasti Vantaan kirjastoista.

Uutiset

4.4.2018

50 kirjaa kotikulmilta – juhlaseminaari

Tule kanssamme juhlistamaan Vantaan historian kirjoitusta, tapahtumien tallentamista ja 50. vuosikirjaa! Vantaa-Seura on maineikkaan kirjan Helsingin pitäjä – Vantaa kustantaja ja julkaisija. Ensimmäinen lehtinen julkaistiin vuonna 1963 ja vähitellen lehtinen muuttui kirjaksi ja lopulta kovakantiseksi, neliväriseksi ja tasokkaaksi teokseksi. Viime vuoden lopulla julkaistiin jo 50. kirja, Helsingin pitäjä – Vantaa 2018. Vastaavia korkeatasoisia ja pitkäikäisiä sarjoja ei muilla ole.

 

Juhlan kunniaksi järjestämme Tiedekeskus Heurekassa Vantaan historian eri aikakausia käsittelevän seminaarin ”50 kirjaa kotikulmilta”. Kaikille seminaariin osallistujille lahjoitamme yhden pehmeäkantisen yhdistyksen vanhemman vuosikirjan. Seminaariin on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Vantaa-Seuran 50.vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa 2018.

Seminaarin aikataulu ja ohjelma:
Aika: la 21.4. klo 12–16.
Paikka: Tiedekeskus Heureka, auditorio Virtanen

12.00 Seminaarin avaus ja viralliset tervehdykset (Vantaan kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen ja Suomen kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo)
12.20 Kotiseutulehdestä vuosikirjaksi – merkittävä kirjasarja vantaalaisille (FM Jukka Hako)
12.45 Vallankumous ja sen kukistaminen Helsingin pitäjässä, 1917–1918 (VTL Raimo Parikka)

13.30–14 Tauko ja mahdollisuus tutustua sekä ostaa Vantaa-Seuran vuosikirjoja

14.00 Jälleenrakennuskauden rakennusperintö Vantaalla – 50- ja 60-lukujen Vantaa kuvina (Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkijat FM Anne Vuojolainen ja FM Susanna Paavola)
14.30 Vantaan varhainen menneisyys (FM Andreas Koivisto)
15.00–15.45 Kansanelämän tutkimusta Helsingin maalaiskunnassa 50 vuotta sitten – Muistoja kenttätöistä (FT Bo Lönnqvist)

Osallistujille Heurekan näyttelyiden pääsylippu seminaaripäiväksi puoleen hintaan 11 € aikuinen/lapsi. Vantaan kaupunginmuseon näyttely #ThrowbackVantaa avoinna klo 18 saakka.

Seminaarijuliste löytyy täältä: V-S_50kirjaa_seminaari_A3

 

Vantaalla on ainutlaatuinen oma kirja

Vantaa-Seuran julkaisema Helsingin pitäjä on harvinainen poikkeus suomalaisessa paikallishistoriallisessa kirjallisuudessa.

– Kotiseutulehtiä ilmestyy paljon, mutta osin tutkimusjulkaisuna vuosittain ilmestyvää kirjaa eivät kotiseutuyhdistykset muualla Suomessa juuri julkaise, toteaa vuosikirjan päätoimittajana vuosina 1980–2014 toiminut Jukka Hako.

Kotiseutulehdestä vuosikirjaksi kehittynyt Helsingin pitäjä on saavuttanut pysyvän aseman Vantaan historian, perinteen ja kulttuurin valottajana. Helsingin pitäjästä on vuosikymmenten aikana kehittynyt tärkeä lähde Vantaan historian tutkimuksessa.

– Lehdissä ja vuosikirjoissa julkaistuja artikkeleja on lähes mahdoton sivuuttaa, kun lähtee tekemään uutta tutkimusta Vantaasta, päättää Hako.

Kirjoissa on käsitelty Vantaan historian eri aikakausia kivikaudesta nykyaikaan. Kirjoituksissa on käsitelty mm. rakennuskulttuuria, nimistöä, kunnalliselämää, seurakuntaelämää, elinkeinoelämää ja teollisuutta, luontoa, yhdistyselämää ja henkilöhistoriaa. Ajallisesti artikkelien tutkimuskohteet ulottuvat kivikaudesta nykyaikaan. Kirjoihin on tallennettu artikkeleita ja tutkimuksia monipuolisesti eri puolilta Vantaata.

Kirjojen artikkelit on koottu bibliografioihin, joista voi etsiä artikkeleja alueittain tai aihepiireittäin. Bibliografiat löytyvät osoitteesta http://vantaaseura.fi/julkaisut/

Seminaarin yhteydessä on esillä monipuolisesti myös vanhoja vuosikirjoja sekä lähes loppuun myytyjä harvinaisuuksia, joita on myös mahdollisuus ostaa. Myymme myös uusimpia vuosikirjoja. Vuosikirjoja voi tilata myös tilauslomakkeella Vantaa-Seuran nettisivuilta http://vantaaseura.fi/tilauslomake/

Tapahtumassa yhteistyökumppaneitamme ovat Vantaan kaupunginmuseo, Tiedekeskus Heureka ja Vantaan kaupunki.

 

 

Uutiset Avainsanat: 50 kirjaa kotikulmilta, Helsingin pitäjä-Vantaa 2018, juhlaseminaari, Vantaa 1918

Tikkurilan taistelusta 100 vuotta – opastus Kirkonkylässä 12.4.

4.4.2018

Tikkurilan taistelusta 100 vuotta – opastus Kirkonkylässä 12.4.

Sata vuotta sitten Suomessa riehui kansakuntaa repivä sisällissota. Myös Helsingin maalaiskunta joutui tapahtumien keskipisteeksi. Jo vuonna 1917 pitäjässä kasvoi elintarvikepula ja yhteiskuntaryhmien välinen epäluulo. Vuonna 1918 maalaiskunta oli yksi punaisen terrorin ydinalueista ja myöhemmin valkoisen kostoterrorin näyttämö.

Helsingin maalaiskunta ei välttynyt todellisilta sotatoimilta. Tikkurilan taistelu käytiin 12.–13.4.1918 Helsingin pitäjän kirkonkylän ja Tikkurilan välillä. Vastakkain olivat Saksan Itämeren divisioonan koulutetut sotilaat ja Helsingin pitäjän punakaarti.

Taistelun vuosipäivänä, to 12.4. klo 17.30, Vantaa-Seura järjestää opastuksen ”Kirkonkylä 1918”. Opastuksella kerrotaan sisällissodan taustoista ja tapahtumista sekä sota-ajan arjesta erityisesti Kirkonkylän näkökulmasta. Kirkonkylällä oli merkittävä osuus tapahtumissa juuri Tikkurilan taistelun aikaan. Opastuksella vieraillaan muun muassa hautausmaalla, kirkossa ja Kyläraitin varrella.

Opastus lähtee liikkeelle klo 17.30 Pyhän Laurin kirkon hautausmaan portilta, osoitteesta Kirkkotie 45. Opastukselle on vapaa pääsy.

Huom! Opastus on herättänyt etukäteen niin suurta mielenkiintoa, että järjestämme ylimääräisen opastuksen kello 18.45. Kotiseutumuseo makasiinissa on avoinna yleisölle kello 17-19.

Tikkurilan taistelussa kiinni otetut punaiset marssitettiin Kirkonkylään ja aseteltiin Hannusaksen talon eteen ja sivulle. vangit pelkäsivät pahinta, mutta laukauksilta vältyttiin. Seuraavana päivänä vankien matka jatkui vankileirille Suomenlinnaan. Nykyisin Hannusaksen talon omistaa Vantaan seurakunta ja talossa toimii Kahvitupa Laurentius.

 

Vantaa-Seura haluaa toiminnallaan nostaa esiin Vantaan historiaa. Myös kipeät muistot ovat osa historiaamme. Opastusten lisäksi tärkeä tapa tuoda esiin Vantaan menneisyyttä on yhdistyksen vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa. Kirja tallentaa tutkimuksillaan ja kirjoituksillaan kotiseutumme perinteitä menneiltä ajoilta nykypäivään asti.

Vuoden 1978 vuosikirjasta on suomennettu saksalaisen sotilaan kuvaus sotatapahtumista Helsingin maalaiskunnassa. Artikkeli löytyy sähköisenä osoitteesta http://www.helsinki.fi/kansalaismuisti/vantaa/helpit/saksa1918/saksalaiset.htm

Vuosikirja Helsingin pitäjä – Vantaa 2018 oli jo yhdistyksen 50. Sen kunniaksi järjestetään la 21.4. Tiedekeskus Heurekassa seminaari ”50 kirjaa kotikulmilta”. Seminaarin yksi esitelmöitsijä kertoo vuoden 1918 tapahtumista Helsingin maalaiskunnassa.

Uutiset Avainsanat: Helsingin pitäjä 1918, Tikkurilan taistelu, Vantaa 1918

28.3.2018

Keskiaikapäivän vapaaehtoiset tapaavat avoimissa ovissa 3.4.

Helsingan keskiaikapäivän vapaaehtoisten ensimmäinen tapaaminen järjestetään ti 3.4. kestikievari Övre Nybackassa. Samaan aikaan talossa järjestetään myös yleisölle avoimet ovet.

Perinteisesti Övre Nybackan avoimet ovet ovat kuun ensimmäisenä maanantaina, mutta pääsiäisen takia tapahtuma siirtyi päivällä eteenpäin.

Päällekkäisistä tilaisuuksista huolimatta vanhassa maatilan päärakennuksessa ja kestikievarissa on tilaa. Tervetuloa tutustumaan 200-vuotiaisiin tiloihin, talon tunnelmalliseen tupaan, kotoisiin kamareihin ja juhlavaan saliin. Samalla kuulet myös talon historiasta.

Helsingan keskiaikapäivä on pääkaupunkiseudun suurin keskiaikatapahtuma, joka järjestetään la 11.8.2018 Pyhän Laurin kirkon ympäristössä. Tapahtuma tuotetaan pitkälti vapaaehtoisvoimin ja toivomme joukkoomme monenlaisia osaajia. Tervetuloa mukaan kuulemaan kesän suunnitelmista!

Övre Nybacka sijiatsee Ylästön ja Vantaanlaakson rajalla, osoitteessa Nybackankuja 4.

Uutiset Avainsanat: avoimet ovet Övre Nybackassa, Helsingan keskiaikapäivä, Övre Nybacka, vapaaehtoistyö Vantaa

Helsingan keskiaikapäivään haetaan tekijöitä

19.3.2018

Helsingan keskiaikapäivään haetaan tekijöitä

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään la 11.8. – Haemme myyjiä, esiintyjiä ja vapaaehtoisia

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään kolmannen kerran la 11.8.2018 klo 11–16 aidossa historiallisessa miljöössä Helsingin pitäjän kirkonkylässä Vantaalla. Keskiajalla Helsingin pitäjän kirkonkylä oli koko nykyisen pääkaupunkiseudun keskuspaikka.

Tapahtuma koostuu keskiaikamarkkinoista sekä erilaisista ohjelmanumeroista. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä tietoa keskiajasta, tuoda esille Vantaalla tehtyä keskiaikatutkimusta sekä järjestää kaikille avoin tasokas, aidosti keskiaikainen tapahtuma. Tapahtuma on suunnattu kaiken ikäisille pääkaupunkiseutulaisille sekä historian harrastajille. Ohjelmassa huomioidaan erityisesti lapsiperheet.

Viime vuonna tapahtumassa vieraili noin 5000 keskiajasta kiinnostunutta ja odotamme vilkasta ja tunnelmallista tapahtumapäivää myös tänä vuonna. Tapahtuma on pääkaupunkiseudun suurin keskiaikatapahtuma.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vantaa-Seura ry ja Tikkurilan seurakunta. Tapahtumaa tukevat Vantaan kaupunki ja Aktiastiftelsen i Vanda.

 

Helsingan keskiaikapäivä elokuussa 2017. Kuva: Riina Koivisto.

 

Esiintyjähaku

Haluamme tarjota Helsingan keskiaikapäivän kävijälle elämyksellisen kokemuksen. Haluaisitko sinä tai ryhmäsi esiintyä tapahtumassa keskiaikaan liittyvällä ohjelmalla? Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessa, mitä sinä ja ryhmäsi voitte meille tarjota, tarkat tiedot ja kuvailut esityksestä (myös kesto, montako esitystä jne.) sekä minkälaiset tilat ja valmistelut näytös vaatii. Esitä myös palkkiotoive.

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen info@vantaaseura.fi 6.4. mennessä. Valitsemme tapahtumaan 1–3 esiintyjää tarjousten perusteella. Painotamme valinnassa yleisön osallistuvuuden toteutumista. Ilmoitamme hyväksymisestä sähköpostitse huhtikuun aikana.

 

Paksun Katariinan tykkisisarkunnan näytös Helsingan keskiaikapäivässä 2017. Kuva: Riina Koivisto.

 

Myyjähaku

Helsingan keskiaikapäivään kuuluvat ohjelmalliset markkinat. Haemme markkinoille kauppiaita ja ruokamyyjiä. Vaadimme myyjiltä omaa keskiaikakojua sekä keskiaikastyylistä vaatetusta. Myytävien tuotteiden on sovittava tapahtuman keskiaikateemaan. Ruokamyyjien on itse huolehdittava tarvittavista luvista ja roskien pois viennistä.

Myyjäpöydän hinta on 50 €

Ruokamyyjän paikan hinta on 250 €

lähetä meille sähköpostitse vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi tai yrityksestäsi, tuotteistasi ja kuinka keskiaika näkyy myyntipisteelläsi. Näkisimme mielellämme kuvia tuotteistasi. Kerro myös minkä kokoista paikkaa toivot.

Myyjät voivat halutessaan järjestää tuotteisiin liittyviä esittelyitä tai elävöittää tapahtumaa pienellä ohjelmanumerolla omalla myyntipisteellään tai sen läheisyydessä.

Lähetä hakemus 6.4. mennessä osoitteeseen info@vantaaseura.fi. Valitsemme myyjät huhtikuun aikana ja ilmoitamme hyväksymisestä valituille. Jos myyntipaikkoja jää, voit jättää hakemuksen vielä varsinaisen hakuajan jälkeen.

Helsingan keskiaikapäivässä on tilaa kymmenille myyjille. Kuva: Riina Koivisto.

 

Järjestelytiimiimme etsitään vapaaehtoisia

Jotta lämminhenkinen tapahtuma voisi jatkossakin tarjota monipuolista ohjelmaa ja säilyä kaikille ilmaisena, tarvitsemme tiimiimme runsaan joukon vapaaehtoisia. Tervetuloa mukaan pirteään joukkoomme tekemään yhdessä entistä houkuttelevampaa tapahtumaa!

Tarjolla on erilaisia työtehtäviä ennen tapahtumaa ja sen aikana. Kaipaamme kirjavaan joukkoomme eri alan osaajia. Keskiajan tietämys ja harrastuneisuus ei ole välttämättömyys. Löydämme tehtävän kaikille halukkaille!

Oletko sinä apukätemme ja tarkkaavaiset silmämme

  • kahvilapisteellä
  • käytännön työtehtävissä vasara kädessä
  • tiskauksessa
  • järjestyksenvalvonnassa (tehtävään vaaditaan voimassa oleva järjestyksenvalvojan kortti)
  • liikenteenohjauksessa
  • tapahtuma-alueen yleisopastuksessa
  • keskiaikaopastuksen vetäjänä
  • lasten tehtäväpisteen ohjaajana
  • kojujen pystytyksessä tai purkamisessa
  • tavaroiden roudaamisessa ennen ja jälkeen tapahtuman
  • jossain aivan muussa tehtävässä? Ehdota meille!

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä riina.koivisto@vantaaseura.fi. Kerro samalla mistä työtehtävästä olet kiinnostunut. Vapaaehtoisten ensimmäinen tapaaminen järjestetään ti 3.4. klo 18.00 kestikievari Övre Nybackassa (os. Nybackankuja 4).

Parantajan teltta toteutettiin 2017 täysin vapaaehtoisvoimin. Kuva: Riina Koivisto.

Tapahtumassa sinua tukevat muut vapaaehtoiset sekä tapahtumatiimi. Hyvän mielen lisäksi saat hauskan kokemuksen ja pääset tekemään kulttuuritapahtumaa Vantaalla. Tarvittaessa kirjoitamme sinulle todistuksen osallistumisestasi.

Tapahtumaa tukee Aktiastiftelsen i Vanda sekä Vantaan kaupunki.

Uutiset Avainsanat: Helsingan keskiaikapäivä, vapaaehtoistyö

Esitelmä ja kevätkokous 26.3.

5.3.2018

Esitelmä ja kevätkokous 26.3.

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous järjestetään omissa tiloissamme kestikievari Övre Nybackassa maanantaina 26.3.2018 kello 18.30. Kokouksessa käsitellään mm. tilinpäätös sekä toimintakertomus vuodelta 2017. Ennen kokousta on mahdollista tulla tutustumaan 200-vuotiaaseen taloon. Vantaa-Seura on nyt toiminut talossa 5 vuotta ja paljon on ehtinyt tapahtua sinä aikana. Kerromme sanoin ja kuvin talon historiasta sekä viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneista muutoksista sekä talon tulevaisuudesta.

Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla ja esitelmällä kello 17.30. Tapahtuma on avoin myös muille kuin Vantaa-Seuran jäsenille.

Tarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan 23.3. mennessä riina.koivisto@vantaaseura.fi. Övre Nybacka sijaitsee Ylästön ja Vantaanlaakson rajamailla osoitteessa Nybackankuja 4. Pyrimme järjestämään paikalle kimppakyytejä ainakin Tikkurilan suunnasta. Olethan yhteydessä, mikäli olet kyytiä vailla!

Kevätkokous Övre Nybackan tuvassa maaliskuussa 2014. Kuvan ottamisen jälkeen tuvan ilme on muuttunut uusien penkkien ja pöytien myötä. Kuva: Riina Koivisto.

 

Uutiset Avainsanat: Kestikievari Övre Nybacka, Kevätkokous, Övre Nybacka

  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • …
  • Page 21
  • Seuraavat »

Primary Sidebar

Tapahtumat

<< huhti 2018 >>
mtktpls
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
ovreblogg1-RK
Kotiseututalo Övre Nybacka
Nybackankuja 4, 01670 Vantaa
puh. 050-443 4000
www.ovrenybacka.fi »
Övre Nybacka Facebookissa »

© Vantaa-Seura | Maarinkunnaantie 11 A 5, 01370 Vantaa | Puh. 050 443 4040 (arkisin klo 10-15)