Helsingin pitäjä 2014 on juhlien kirja
Helsingin pitäjä–Helsinge 2014 on ilmestynyt. 50-vuotista taivaltaan juhliva kirja on saanut kaksi alaotsikkoa: Vantaa kaupunkina 40 vuotta ja Helsingin pitäjä 50 vuotta. Kirjassa nousevat esiin myös useat muut paikalliset juhlavuodet. Lisäksi Nuorisotila Kolmekutonen on ollut laajan tutkimuksen kohteena. Yksityiskotina, maalitehtaana ja mattokutomona toiminut rakennus muuntautui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa nuorison kipeästi tarvitsemaksi kohtaamispaikaksi ja bändien harjoitustilaksi.
Neljässä artikkelissa luodaan eri näkökulmista katsauksia maalaispitäjän muutoksesta suurkaupungiksi ja tutustutaan Vantaan kasvun vuosikymmeniin. Teoksessa huomioidaan myös itse vuosikirjan juhla. Ensimmäinen Helsingin pitäjä -teos ilmestyi vuonna 1963 nykyistä kirjaa huomattavasti kevyempänä lehtisenä.
- Kirjan kantavana tekijänä on Vantaan ensimmäinen kaupunginjohtaja Lauri Lairala. Ollessaan kunnanjohtajana vuonna 1963 hän kirjoitti ensimmäiseen Helsingin pitäjä-lehtiseen kuvaten muuttuvaa maalaiskuntaa. Nyt, 50 vuotta myöhemmin, lehtisestä painavaksi tietokirjaksi kehittyneessä vuosikirjassa kerrotaan Lairalan työstä kaupungin kehittäjänä. Henkilökuvan myötä aukenee käsitys maalaiskunnasta ja poliittisesta päätöksenteosta Vantaan kaupungiksi kasvuvuosilta. Lairalan tuella Leinikkitie 36:n tehdaskiinteistö kunnostettiin nuorisotiloiksi, pohtii Vantaa-Seuran puheenjohtaja ja vuosikirjan toimituskunnan jäsen Andreas Koivisto.
Helsingin pitäjä-teoksen ensimmäinen päätoimittaja oli Lauri Leppänen. Kotiseutuneuvos Leppänen on sen jälkeen kirjoittanut jokaiseen lehteen tai kirjaan. Tässä kirjassa Leppänen luo katsauksen maalaiskuntaan 1950-luvulla.
Muista paikallisista juhlista kirjan sivuilla kerrotaan 100-vuotiaasta Helsinggårdista sekä vernissatehtaasta ja 50-vuotiaasta Helsinge svenska samskolasta. Huomiota saavat myös mm. 40-vuotias Tikkurilan mieskuoro ja 25-vuotiaat Laurin elojuhlat. Laajojen tutkimusten kohteina ovat olleet lisäksi mm. Östersundomin kirkon taide sekä Nissbackan kartano.
Vantaa-Seuran julkaisema vuosikirja Helsingin pitäjä–Helsinge tallentaa tutkimuksillaan ja kirjoituksillaan Vantaan historiaa ja nykypäivää. Uusin teos on järjestyksessään 46:s Vantaa-Seuran vuosikirja. Vuosikirja on sivumäärältään (272 s.) ennätyksellisen laaja. Kaksi kirjan artikkeleista on kirjoitettu ruotsiksi. Kirjan päätoimittajana on toiminut Jukka Hako.
Kirjaa voi tilata Vantaa-Seurasta tai ostaa yhdistyksen tapahtumissa. Kirjaa jälleenmyyvät myös vantaalaiset kirjakaupat sekä Vantaan kaupunginmuseon museokauppa.
Viihtyisiä lukuhetkiä!
Helsingin pitäjä 2014
Julkaisija: Vantaa-Seura—Vandasällskapet ry
Sivuja 272
Kirjan hinta 25 euroa, jäsenille 20 euroa
ISBN 978-952-67848-1-6
Helsingin pitäjä 2014 sisältö
Pyöreitä vuosia
Vantaa kaupunkina 40 vuotta
Maalaispitäjästä suurkaupungiksi.
Vantaa kaupunkina 40 vuotta
Aikamatka.
Työtä ja työpaikkoja Helsingin maalaiskunnassa 1950-luvulla
Vantaan kasvun vuosikymmenet
Lauri Lairala Vantaan kehittäjänä
Helsingin pitäjä 50 vuotta
Kotiseutulehdestä vuosikirjaksi.
Helsingin pitäjä 50 vuotta
Tutkimuksia
”Hwar två eller tre äro församlade [i] mitt namn, där är jag mitt ibland dem”
Östersundomin kirkon taidetta, tukijoita ja tuntijoita
Hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista ja vähemmistöpolitiikkaa
Romanien asuttaminen Vantaalla 1970-1973
Kolmekutonen
Koti, maalitehdas, mattokutomo ja nuorisotila – Leinikkitie 36
Kolmekutonen – nuorisotalon neljä vuosikymmentä
Vantaan maisemissa
Nissbackassa taide on paljon vartijana
Helsinggård fyller 100 år
Vernissatehdas 100 vuotta Tikkurilassa
Tillbakablick på Helsinge svenska samskolas 50 år
Minun Vantaani
”Mies – anna äänellesi mahdollisuus!”
Tikkurilan Mieskuoro 40 vuotta
Kansanperinnettä kaikelle kansalle
Laurin Elojuhlat 25 vuotta
Tuula Korolainen – lastenkirjailija, sattumalta
Heureka
Heureka 25 vuotta
Tapahtui Vantaalla
Tapahtui Vantaalla, syyskuu 2012 – elokuu 2013
Lyhyesti
Vantaa-Seurassa muutosten vuosi
Museo juhli taiteilijoita
Ikäkysymykset esillä kotiseutupäivillä