Kenkäasema väistyy uuden Tikkurilan tieltä
Vantaa-Seuran julkaisema vuosikirja Helsingin pitäjä 2012 Helsinge on ilmestynyt. Julkaisu tallentaa tutkimuksillaan ja kirjoituksillaan Vantaan alueen tapahtumia ja perinteitä. Tuhdin historiapaketin vastapainoksi kirjaan on dokumentoitu myös nykypäivää: Tikkurilan keskustan uudistustyöt ovat juuri alkaneet – mitä purettiin, mitä rakennetaan tilalle? Entä mikä on Vaari-projekti? Tai miksi Östersundomin keskiaikainen kulttuurimaisema tulisi säilyttää?
Kirja on monipuolisesti kuvitettu ja sisältää useita ennen julkaisemattomia kuvia. Teos koostuu useiden kirjoittajien kirjoitelmista, sen päätoimittajana on toiminut Jukka Hako. 216-sivuinen kirja on järjestyksessään 44:s julkaisu vuonna 1963 alkaneessa julkaisusarjassa.
Vantaa-Seuran 50-vuotisjuhlan kunniaksi kirjassa muistellaan yhdistyksen alkuvaiheita – millaiseen maalaiskuntaan kotiseutuyhdistys perustettiin ja minkä takia, mitkä tahot olivat vaikuttamassa yhdistykseen ja mitkä olivat sen tavoitteet? Kotiseututyöhön liittyy myös kunnan sivistystyölautakunnan alkutaivalta valottava tutkimus.
Arkeologiaa, keskiaikaa ja uuden ajan alun tutkimusta löytyy kirjassa artikkelista, jossa tutustutaan Hakkilan, muinoin Vantaan pienimmän kylän, varhaisvaiheisiin. Hautaamisen historiaa Helsingin pitäjässä käsitellään Vantaan vanhasta hautausmaasta kertovassa tutkielmassa.
Vantaalaisista merkkihenkilöistä on nostettu esiin kirjailija Juhani Peltonen, jonka elämään ja tuotantoon tutustumme perusteellisesti. Vantaan teollisuushistoriaa käsitellään Viertolan tehdastontin, Rautatyö Oy:n sekä Tikkurilan maalitehtaan toimistotyöläisten näkökulmasta. Minun Vantaani –osiossa käydään tekemässä Vaskivuoren lukion kanssa musikaaliproduktioita ja tutustutaan Vantaa-palkinnon saaneeseen Vantaan taiteilijaseuraan.
Helsingin Pitäjä -vuosikirjoissa on perinteisesti osa artikkeleista kirjoitettu ruotsiksi. Visst kan vi i Vanda – Vanda Teaterförening och Va’ i Helsinge fyller jämna år kertoo Vantaan ruotsinkielisen teatteriyhdistyksen vaiheista 1990-luvun lopulta alkaen.
Aiheet eivät rajoitu pelkästään Vantaan nykyisten rajojen sisälle, vaan mukana on artikkeleita ja tutkimuksia myös nykyisin Helsinkiin kuuluvista alueista. Esimerkiksi Huopalahden työväenyhdistyksen kadonneiden pöytäkirjojen arvoitus ratkeaa – asiakirjat antavat uutta valoa yhdistyksen vaiheisiin vuosina 1916–1918.
Viihtyisiä lukuhetkiä!
Helsingin pitäjä 2012
Julkaisija: Vantaa-Seura—Vandasällskapet ry
Sivuja 216
Kirjan hinta 25 euroa, jäsenille 20 euroa
ISBN 978-951-95795-9-7
Voit tilata kirjoja suoraan Vantaa-Seuralta. Jäsenenä saat kirjat edullisemmin. Toimitamme kirjoja postitse, jolloin lisäämme laskuun postituskulut. Tilaukset tilauslomakkeella, sähköpostitse senja.hako(at)vantaaseura.fi tai puh. 050 330 3061.
Helsingin pitäjä 2012 sisältö
1 Vantaa-Seura 50 vuotta
Vantaa-Seura syntyi kaupungin historian murroskohdassa
2 Tutkimuksia
Hakkila – Vantaan pienimmän kylän varhaishistoriaa
Me toivossa hautaamme heidät – Vantaan vanha hautausmaa
Huopalahden työväenyhdistys ja vallankumous – Kadonneiksi luultujen pöytäkirjojen kuva vuosista 1916-1918
Kulttuuria kuntalaisille – Sivistystyölautakunnan perustaminen ja sen alkuvaiheet
Puteli taskussa sumua tai kuutamoa niittämässä – Juhani Peltonen, haavoittunut romantikko ja sanaurheilija
3 Vantaan teollisuus
”Maamme uudenaikaisin autokoritehdas” – Palasia Viertolan tehdastontin historiasta 1937-1965
Rautatyö Oy
Toimistotyön arkea Tikkurilassa – 150 vuotta työtä pintakäsittelyn hyväksi
4 Vantaan maisemissa
Tikkurila uudistuu – ”Kenkäasema” purettiin
Ainutlaatuinen projekti – Vantaan vanhaa rakennuskantaa inventoidaan
5 Minun Vantaani
Musikaali Vaskivuoressa – Laulua, lavasteita ja lavasäteilyä
Taiteilijoiden, taiteen ja yleisön puolesta – Vantaan taiteilijaseura sai Vantaa-palkinnon
Visst kan vi i Vanda – Vanda Teaterförening och Va’ fyller jämna år
6 Heureka
Heurekan toiminta perustuu yhteistyöhön
7 Tapahtui Vantaalla
Tapahtui Vantaalla, syyskuu 2010 – elokuu 2011
8 Lyhyesti
Vantaa-Seura vietti juhlavuotta
Keskiaikatutkimus etenee
Eurooppalainen kulttuuri Suomessa
Palanen Malmia katosi
Vantaa-Seura: Keskiaikainen kulttuurimaisema säästettävä Östersundomissa