Keskiaikaa ja vuoden 1918 tapahtumia
Vantaan keskiajan tutkimuksen tulokset ovat keskeisellä sijalla uudessa Helsingin pitäjä -vuosikirjassa, joka kaivautuu siis mullan alle. Helsingin pitäjän kirkon tuntumassa jatkettiin arkeologisia kaivauksia vuonna 2007.Tutkimuksia johtaneen Kalle Luodon artikkelista selviää, että tapulista löytyi kivilattia ja tapulin kupeesta vanha liesipohja. V.-P. Suhonen puolestaan on laatinut laajan käsikirjamaisen artikkelin Helsingin pitäjän kadonneista kylistä, joista osa sijaitsee tänä päivänä Helsingin ja Espoon puolella. Matti Lipponen puolestaan kertoo Vuosaaressa sijaitsevan Rastbölen ratsutilan syntyvaiheista.
Vuoden 1918 tapahtumat ovat tänä vuonna saaneet paljon julkisuutta, kun tapahtumista on kulunut 90 vuotta. Pauli Juusela kirjoittaa koskettavasti Helsingin maalaiskunnan tapahtumista vuonna 1918.
Vantaan ammattiopisto Varia jatkaa 1960-luvulla alkaneen ammatillisen koulutuksen perinteitä Vantaalla. Antero Alhonen kertoo artikkelissaan, mistä osasista Varia on koottu ja miten se tänä päivänä toimii. Paavo Virtanen puolestaan on koonnut tiiviiseen pakettiin Vantaan seurakuntien hallinnollisen historian, yksi kaksikielinen seurakunta on vuosien myötä jakautunut yhteensä kahdeksaan seurakuntaan.
Helsingin pitäjä 2009 ei unohda myöskään vantaalaista rakennuskulttuuria. Vantaan modernista teollisuudesta valmistui jokunen aika sitten inventointi, jonka tekijä Amanda Eskola esittelee työnsä tuloksia. Lisäksi Kuussillantien teollisuusalue esitellään muita kohteita tarkemmin, koska se muodostaa kiinnostavan kokonaisuuden eri aikakausilta. Tikkurila Oy:n teollisen tuotannon historiasta on esittelyvuorossa teollisuusmaalituotanto.
Luontoaiheina ovat Lammaslampi sekä ruisperinne Vantaalla. Pentti Alhonen on kirjoittamansa Lammaslampi-kirjan pohjalta koonnut artikkelin Lammaslammen synnystä ja tulevaisuudesta. Lauri Leppänen puolestaan kertoo, miten ruisperinnettä on Vantaalla pidetty yllä jo toistakymmentä vuotta.
Kaksi vuosikirjan artikkeleista on kirjoitettu ruotsiksi suomenkielisin tiivistelmin. Andreas Koivisto kertoo Hakkilan kestikievarista ja Paul ja Maj-Britt Fogelberg Anna Ullnerin runokirjasta, jonka synty liittyy Königstedtin kartanon historiaan 1800-luvulla.
Kirjassa on tuttuun tapaan Heurekan katsaus sekä kooste Vantaan tapahtumista syyskuusta 2007 elokuuhun 2008. Helsingin pitäjä ilmestyy jo 41. kerran. Tämänvuotisessa kirjassa on sivuja 232, kirja on nelivärinen ja kovakantinen.
Kirjan hinta on 24 euroa, tilaukset toiminnanjohtaja Senja Hako, puh. 050 330 3061 tai senja.hako@vantaaseura.fi. Kirjan jäsenhinta on 19 euroa, kannattaa siis liittyä jäseneksi ja noutaa kirja jäsentilaisuuksistamme. Toimitamme kirjoja myös postitse, jolloin hintaan lisätään postitus- ja pakkauskulut.
Helsingin pitäjä 2009 -vuosikirjan sisältö
Pääkirjoitus
Jukka Hako
Vantaalla ikioma kaupunkikulttuuri
1 Tutkimuksia
Kalle Luoto
Tapulista paljastui kivilattia
Pyhän Laurin kirkon kirkkomaan kaivaukset kesällä 2007
Veli-Pekka Suhonen
Keskiaikaisen Helsingin pitäjän kadonneet kylät.
Matti Lipponen
Rastböle – erään ratsutilan syntyvaiheet
Pauli Juusela
Helsingin maalaiskunta 1918
Sisällissota kosketti kipeästi myös nykyistä Vantaan aluetta
Paavo Virtanen
Helsinge församlingista Vantaan seurakuntayhtymäksi
Antero Alhonen
Varia – Vantaan ammatillinen kouluttaja
2 Vantaan teollisuus
Amanda Eskola
Moderni teollisuus kartoitettiin
Amanda Eskola
Kuussillantien teollisuusalue on kiinnostava kokonaisuus
Elof Lind – Tom Nurmi – Arja Schadewitz
Teollisuusmaalien tuotantoa 25 vuotta tehokkaasti, tarkasti ja turvallisesti
3 Vantaan maisemissa
Pentti Alhonen
Lammaslammen kehityshistoria ja tulevaisuus
Lauri Leppänen
Ruisperinne elää Vantaalla
Andreas Koivisto
Från krog till torp – Haxböle gästgiveri under 350 år
Krouvista torpaksi
4 Minun Vantaani
Maj-Britt Fogelberg – Paul Fogelberg
Anna Ullners poesibok – En inblick i livet på Königstedt på 1800-talet
Anna Ullnerin runokirja
5 Heureka
Kaksikymmentä vuotta uteliaan yleisön palveluksessa
6 Tapahtui Vantaalla
Koonnut Jukka Hako
Tapahtui Vantaalla
7 Lyhyesti
Syyskuu 2007-elokuu 2008
Vantaa-Seuralla vilkas vuosi
Tervasta teräkseen
Koulutaulut herättivät muistoja
Myyntipaikat
Helsingin pitäjä 2009 on myynnissä seuraavissa paikoissa: Tikkurilan Kirjakauppa Asematie ja Leinikkitie, Akateeminen kirjakauppa Helsinki ja Jumbo, Malmin kirjakauppa, Suomalainen Kirjakauppa Tikkurila, Jumbo ja Myyrmäki, Vantaan kaupunginmuseo Tikkurila, K-supermarket Jättijako Tammisto, K-supermarket Ykköshalli Myyrmäki, K-Market Pähkinä, K-market Uomatie Myyrmäki, K-Market Naapuri Vantaanlaakso, Neste Rosenström Vantaanlaakso sekä Liisan Puoti Seutula.