Uusin Helsingin pitäjä 2007 ilmestyi marraskuussa 2006. Kirja on 224-sivuinen lukupaketti, jossa on uutta tutkimusta Vantaan historiasta.
Kirjan pääteema on rakentaminen. Vantaan kaupunkisuunnittelu täytti kuluneena vuonna 50 vuotta. Tutkija Sari Hirvonen on paneutunut Länsi-Vantaan kaupunkikeskuksen syntyyn: kuinka Louhela, Kaivoksela, Martinlaakso, Myyrmäki, Pähkinärinne, Vantaanpuisto ja Vantaanlaakso ovat rakentuneet. Saamme tietää, miltä alueet näyttivät suunnittelijoiden pöydillä ja mikä oli suunnittelun perusta. Kuvaaja Matti Kolho ikuisti kesällä helikopterista, miltä läntinen Vantaa näyttää nyt.
Keskiaikaisten kivikirkkojen tutkija Markus Hiekkanen esittelee Uudenmaan kaikki keskiaikaiset kivikirkot, joista hän on löytänyt uusia yhteisiä piirteitä. Tutkimuksen kohteena ovat Vantaan länsipuolella sijaitsevat kirkot: Espoo, Kirkkonummi, Tenhola, Karjaa, Pohja, Inkoo, Siuntio, Lohja ja Vihti. Vantaan itäpuolelta löytyvät Sipoo, Porvoo, Pernaja ja Pyhtää. Mukana on myös Helsingin pitäjän kirkko, joka on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Lue Pauli Juuselan artikkeli Vantaan Laurin nettisivuilta.
Edellisissä vuosikirjoissa on esitelty Tikkurilan Silkkitehtaan sekä Havin Viertolan saippuatehtaan toimintaa. Nyt Tikkurilan teollisesta perinteestä esittelyvuorossa on pata- ja kattilaosasto: El Rodin arkisto avautuu kaupunginmuseosta. Kaupunginmuseo on listannut myös oman näyttelytoimintansa 20-vuotisen historian. Lisäksi julkaistaan Tikkurila Oy:n perinteenkeruun tuloksena eläkkeellä olevien työntekijöiden kertomuksia työelämän muutoksesta.
Inventoinnit Vantaan kaupungin omistaman Håkansbölen kartanossa ovat olleet käynnissä ja saamme tietää, mitä jugendhelmemme kätköistä on löytynyt. Piipahdamme myös kartanon arvokkaassa puutarhassa.
Tähän mennessä yhtään vuosikirjaa ei ole julkaistu ilman kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen artikkelia. Tällä kertaa Leppänen on paneutunut Veromiehenkylän ja Kirkonkylän kaavoituskysymyksiin 1960-luvulla.
Lastenkulttuurista esittelyssä on Vantaan kuvataidekoulu, joka on tuottanut pieniä ja suuria taiteilijoita jo 25 vuotta. Saamme tietää Korson työväenyhdistyksen työväentalojen värikkäistä vaiheista – Päivölästä Metsotorniin. Lisäksi esittäytyy 100-vuotias Svenska folkpartiet i Helsinge-Vanda.
Helsingin pitäjä 2007 sisällys
Pääkirjoitus
Jukka Hako
Uusi ilme, uusi nimi
1 Tutkimuksia
Markus Hiekkanen
Pernajan ja Karjaan mestarien suururakka. Uudenmaan keskiaikaiset kivikirkot rakennettiin suunnitelmallisesti
Lauri Leppänen
Asuntoja Veromiehenkylään! Koulun johtokunnan kaavanäkemykset aikaansa edellä 1960-luvulla
Sari Hirvonen
Suunnitelmien summa. Helminauhaa Länsi-Vantaan sektorille
2 Håkansböle
Eeva Rapola
Håkansbölen kartanon puisto
Päivi Yli-Karhula
Jugendhelmi Vantaalla. Håkansbölen kartano matkalla uuteen kukoistukseen
3 Tikkurilan teollisuus
Anna Carpelan
Puomilenkistä perintöpannuun. El-Rod talousterästen valmistajana Tikkurilassa 1954 – 1987
Koonnut Sanna Ala-Seppälä
Muistitietoa purkkiin. Tikkurila Oy:n haastatteluilla kerätään tietoa työn muuttumisesta
4 Järjestöjen Vantaa
Aarno H. Tahvanainen
Päivölästä Metsotorniin. Korson työväentalojen värikäs historia
Astrid Nurmivaara
Svenska folkpartiet i Helsinge – Vanda 100 år
5 Kunnalliselämän vaiheita
Pirjo Olsson
Kuva on tuhat sanaa. Vantaan kuvataidekoulu toiminut 25 vuotta
Kirsti Pietilä
Tallennuspaikkana Tikkurilan asema. Kaupunginmuseo toiminut 20 vuotta
6 Heureka
Heureka laajentuu Vantaan kulttuurikaupunki -hankkeeksi
7 Tapahtui Vantaalla
Koonnut Jukka Hako
Tapahtui Vantaalla. Syyskuu 2005-elokuu 2006
8 Lyhyesti
Helle helli myllykesää
Kotiseutupäivät Vaasassa – på två språk
Sven-Erik Järvinen oli itsenäisen Vantaan puolustaja
Kaupunginmuseon kuulumiset
Kaakelitehtaan historiaa tutkitaan